Гратен дофінуа
Час приготування: 1 година | Кількість порцій: 6
Кулінарний творець прекрасних страв Едуард Насиров рекомендує: "Ця вільна варіація на тему відомої страви на мій скромний погляд найкраща з тих що я смакував. Ароматна і смачна – як в гарячому так і в охолодженому вигляді!"
1. Включити духовку нагріватися на 220 С при режимі верхній-нижній нагрів (традиційний режим). Картоплю вимити і очистити. Тонко нарізати картоплю на пластинки 2-3 мм.
2. Форму змастити вершковим маслом, викласти на дно нарізаний пластинками часник. Викласти шар картоплі, зверху промазати трохи вершками / сметаною, посолити і поперчити трохи.
3. Викласти частину тертого сиру і присипати свіжим натертим мускатним горіхом. Зверху знову шар картоплі і повторити всю операцію.
4. Викладати шар за шаром поки картопля не закінчиться, верхній шар закінчуємо залишками сиру. Влити молоко в форму.
5. Надіслати форму з майбутнім гратеном в духову шафу. Випікати при 200-220 С хвилин 50-60 (перші півгодини краще під кришкою або шаром фольги).
6. Готовність перевіряти зубочисткою – картопля повинна бути м'якою. Десь через годину – коли картопля буде вже майже готова – збільшити температуру до максимуму (250-250С) і включити режим гриль – хвилин на 5-7 – поки не утвориться апетитна золота скоринка.
Подавати гарячим або остиглим!
А зараз можна і про духовку Pyramida F 83 ETR black Rustico трохи поговорити. Незаперечним на мій погляд перевагою даної моделі є наявність 2 режимів гриля – більшою і меншою площею роботи – для економії електроенергії і забезпечення в залежності від розміру страви правильної скоринки. Наприклад якби я готував маленькі десерти я б використовував режим "Економічний гриль" а ось якщо готувати овочі гриль або як сьогодні запіканку можна використовувати "Повний гриль". На мій погляд дуже зручно і функціонально! Є ще режим "Гриль і конвекція" – якщо потрібно приготувати максимальну кількість продуктів. Про всіх творців подумали і потурбувалися)))
Запеканка как видите по фото вышла у меня хорошая. Корочка золотистая и к счастью не пересушенная! Идеальный гратен – результат который безусловно стоит небольших усилий и потраченного времени.
Смачного!!!!
Автор: кулінарний блогер Едуард Насиров
Джерело: my-happyfood.livejournal.com
• Картопля – 1-1,3 кг
• Молоко – 300 мл
• Жирні вершки – 150 мл
• Мускатний горіх – за смаком
• Сіль і перець – за смаком
• Великий зубчик часнику – 1 шт
• Вершкове масло – 20 г
• Тертий сир – 200 г
• Форма для запікання 30 см
-
Картопля зі шпинатом у вершковому соусі
-
Мчаді – котлетки з кукурудзяної муки
Готовит: Едуард Насиров
-
Перловочка зі шкварками
Готовит: Сергій Калінін
-
Підкопчена курка з підсмаженим гарбузом і грибами
Готовит: Сергій Калінін
-
Шоколадно-банановий крем
Готовит: Юлія Кубрак
-
Повітряний пиріг з малиною
Готовит: Юлія Кубрак
-
Тарт Татен
Готовит: Юлія Кубрак
-
Шоколадний клафуті з ягодами
Готовит: Юлія Кубрак
-
Просте корисне печиво
Готовит: Юлія Кубрак
-
Пиріг-перевертиш з сіцілійськими апельсинами і лаймом
Готовит: Юлія Кубрак
-
Фондю без фондюшниці – ідея до 8 березня
Готовит: Марина Ярославцева
-
Чорничні капкейкі
Готовит: Настя Попандопулос
-
Флан з шоколадним ганашем
Готовит: Настя Попандопулос
-
Лазанья
-
Сочевично-томатний суп
-
Булочки з дріжджового тіста
-
Телятина, тушкована з овочами
-
Італійська паста з морепродуктами
-
Кольорові гарбузові вареники
-
Гарбузово-карамельна панна котта
-
Салат з овочів гриль