Фондю без фондюшниці – ідея до 8 березня
Час приготування: 40 хвилин | Кількість порцій: 2-3
Кулінарний блогер Марина Ярославцева, відома в кулінарних інтернет-колах, як rebro-a-dama, розкриває секрети приготування смачної страви на 8 березня.
1. Беремо каструльку і ставимо її на плиту, на середній вогонь великий конфорки газової поверхні PFG 320 Black. Натираємо її зсередини часником, потім його викидаємо.
2. На 300 г сиру (це на двох-трьох чоловік) беремо 250 г білого вина, його можна розбавити вишневим соком, можна додати спеції, а можна взяти виноградний сік і не брати вино. Вино доводимо до кипіння.
3. Беремо сир. Це – головне, важливо, щоб він був дійсно гарним. Класично береться Емменталь і Грюєр, через відсутність останнього можна замінити Едемом, буде так само смачно!
4. Натираємо на крупній тертці і змішуємо з 2 ст.л. крохмалю – обов'язково!
5. Як почне закипати – повільно вводимо тертий сир, змішаний один з одним і з крохмалем. Помішуємо обережно, вісімкою. Без крохмалю все може розслоїтися, або якщо весь сир відразу бухнется – тільки поступово, рівномірно, по жменьці. І так – поки маса не загусне, не почне побульківать, до повного розчинення. Вона не повинна тягнутися – а густо стікати (а то швидко охолоне і буде в'язко тягнутися нескінченними сирними стрічками).
6. Заздалегідь готуємо закуски – на один укус ріжеться білий хліб (краще не сильно пористий) і підсушується в духовці до хрусткої скоринки. Можна взяти м'який, але він легко спадає з вилки і потім лови його в сирі, і ... ну не те це! Сухарики смачніше;) Так само ріжемо шинку, копчену грудинку і т.д. Але білий хліб все одно СМАЧНІШЕ! Смачно приготувати і овочі, так само – на один кус, але не змішувати в салат і не приправляти соусами – просто подати на блюді, їх можна не занурювати і просто так їсти.
7. Далі просто беруться довгі виделки, наколюють шматочки закуски і занрюють у булькаючу сирну смакоту і піднімаємо над чашею, крутимо, щоб суміш не капала, а намоталася на шматочок, і відправляємо до рота! І робимо так: "мммммммм !!!!!!!!!!!!!!!!!". ;) В принципі, ви можете обійтися звичайною виделкою. Смак від цього не змінюється.
8. Тепер головне. Фондюшніца, щоб маса не загусла, що не остигала, підігрівається пальником. Якщо немає фондюшниці, тоді беремо горщики, наливаємо по 50 мл води і ставимо в мікрохвильовку хвилин на 10. Ставимо, а вже ПОТІМ починаємо варити фондю. Поки воно в процесі приготування, горщики дуже сильно нагріваються і потім, коли ми наллємо туди сирну масу, довго тримають тепло.