# Гратен дофінуа

Час приготування: 1 година | Кількість порцій: 6

Подавати гарячим або остиглим!

Кулінарний творець прекрасних страв Едуард Насиров рекомендує: "Ця вільна варіація на тему відомої страви на мій скромний погляд найкраща з тих що я смакував. Ароматна і смачна – як в гарячому так і в охолодженому вигляді!"

1. Включити духовку нагріватися на 220 С при режимі верхній-нижній нагрів (традиційний режим). Картоплю вимити і очистити. Тонко нарізати картоплю на пластинки 2-3 мм.

 Включити духовку нагріватися на 220 С при режимі верхній-нижній нагрів (традиційний режим).

2. Форму змастити вершковим маслом, викласти на дно нарізаний пластинками часник. Викласти шар картоплі, зверху промазати трохи вершками / сметаною, посолити і поперчити трохи.

Форму змастити вершковим маслом, викласти на дно нарізаний пластинками часник. Викласти шар картоплі, зверху промазати трохи вершками / сметаною, посолити і поперчити трохи.

3. Викласти частину тертого сиру і присипати свіжим натертим мускатним горіхом. Зверху знову шар картоплі і повторити всю операцію.

Викласти частину тертого сиру і присипати свіжим натертим мускатним горіхом. Зверху знову шар картоплі і повторити всю операцію.

4. Викладати шар за шаром поки картопля не закінчиться, верхній шар закінчуємо залишками сиру. Влити молоко в форму.Викладати шар за шаром поки картопля не закінчиться, верхній шар закінчуємо залишками сиру. Влити молоко в форму.

5. Надіслати форму з майбутнім гратеном в духову шафу. Випікати при 200-220 С хвилин 50-60 (перші півгодини краще під кришкою або шаром фольги).

Надіслати форму з майбутнім гратеном в духову шафу. Випікати при 200-220 С хвилин 50-60 (перші півгодини краще під кришкою або шаром фольги).

6. Готовність перевіряти зубочисткою – картопля повинна бути м'якою. Десь через годину – коли картопля буде вже майже готова – збільшити температуру до максимуму (250-250С) і включити режим гриль – хвилин на 5-7 – поки не утвориться апетитна золота скоринка.

Готовність перевіряти зубочисткою – картопля повинна бути м'якою. Десь через годину – коли картопля буде вже майже готова – збільшити температуру до максимуму (250-250С) і включити режим гриль – хвилин на 5-7 – поки не утвориться апетитна золота скоринка.

Подавати гарячим або остиглим!

 Подавати гарячим або остиглим!

А зараз можна і про духовку Pyramida F 83 ETR black Rustico трохи поговорити. Незаперечним на мій погляд перевагою даної моделі є наявність 2 режимів гриля – більшою і меншою площею роботи – для економії електроенергії і забезпечення в залежності від розміру страви правильної скоринки. Наприклад якби я готував маленькі десерти я б використовував режим "Економічний гриль" а ось якщо готувати овочі гриль або як сьогодні запіканку можна використовувати "Повний гриль". На мій погляд дуже зручно і функціонально! Є ще режим "Гриль і конвекція" – якщо потрібно приготувати максимальну кількість продуктів. Про всіх творців подумали і потурбувалися)))

Запеканка как видите по фото вышла у меня хорошая. Корочка золотистая и к счастью не пересушенная! Идеальный гратен – результат который безусловно стоит небольших усилий и потраченного времени.

 Запіканка як бачите по фото вийшла у мене хороша. Скоринка золотиста і на щастя, не пересушена! Ідеальний гратен - результат який безумовно варто невеликих зусиль і витраченого часу.

Смачного!!!!


Автор: кулінарний блогер Едуард Насиров
Джерело: my-happyfood.livejournal.com

Едуард Насиров

Готує:

Едуард Насиров
#
Інгредієнти

 Картопля – 1-1,3 кг

 Молоко – 300 мл

 Жирні вершки – 150 мл

 Мускатний горіх – за смаком

 Сіль і перець – за смаком

 Великий зубчик часнику – 1 шт

 Вершкове масло – 20 г

 Тертий сир – 200 г

 Форма для запікання 30 см