Пиріг-перевертиш з сіцілійськими апельсинами і лаймом
Час приготування: 1 година | Кількість порцій: 4-8
Сьогодні Юлія Кубрак, автор проекту Люди.Щастя.Пироги., пропонує, щоб ми приготували чудово-смачний перевертень з апельсинами.
Мені пощастило використовувати рідкісні в наших краях червоні апельсини, їх ще називають сіцілійськими. Зрозуміло, підійдуть і звичайні. На ваш розсуд можна зрізати шкірку – таким чином, пиріг стане ніжніше і однорідніше за структурою, але зникне така бадьора цитрусовая острінка. Також, хочу попередити, що шкірка у лайма стає трохи жорсткою при термічній обробці, тому різати пиріг складніше. Апельсинова ж навпаки – розм'якшується і стає цукатами.
Успішно приготувати за цим рецептом мені допоможуть мої супер-герої на кухні – духова шафа і варильна поверхня Pyramida серии Rustico.
1. Порізати апельсини.
2. Цукор висипати на сковорідку або сотейник, додати воду і варити сироп на середньому вогні (на моїй варильній поверхні Pyramida я використала режим 6). Вода повинна майже вся випаруватися, а цукор придбати гарний бурштиновий відтінок. Як тільки карамель буде готова, додати в неї вершкове масло, перемішати, зняти з плити і вилити в нероз'ємну жароміцну форму (у мене 23 см).
3. Зверху на карамель викласти від центру по колу цитрусові кружечки.
Готуємо тісто:
4. Збиваємо білки з дрібкою солі в стійку піну.
5. В окремій мисці змішуємо 2 види борошна і розпушувач.
6. Збиваємо масло і цукор.
7. Додаємо до масла по 1 жовтку за раз і продовжуємо збивати.
8. Потім починаємо чергувати, збиваючи після кожного додавання: 1/3 борошна, половину молока, 1/3 борошна, молоко що залишилося і потім решту борошна.
9. Викласти тісто на апельсини, розподілити по поверхні.
10. Поставити перевертень в заздалегідь розігріту до 180 градусів духовку і пекти хвилин 45. Готовність перевіряти методом «сухої зубочистки».
Цього разу мені було цікаво поекспериментувати з різними режимами нагріву моєї духової шафи Pyramida. Перші 35 хвилин пиріг запікався в режимі конвекція, а останні 10 я використала верхній гриль. Експеримент вдався – зверху утворилася дуже рум'яна хрустка скоринка, а під нею залишився м'який пухнастий бісквіт.
11. Дістаємо готовий пиріг з духовки. Даємо охолонути в формі хвилин 10. Потім акуратно відокремлюємо краї пирога від форми. Зверху кладемо тарілку і перевертаємо.
Пиріг-перевертиш з апельсинами готовий!
Насолоджуйтесь сонячною весною :)
Автор: кулінарний блогер Юлія Кубрак, автор проекту Люди.Щастя.Пироги.
Джерело: facebook.com/lsp.bakery
• Апельсини – 2 шт
• Цукор – 60 г (для карамелі)
• Вода – 3 ст. л
• Вершкове масло (розм'якшене) – 113 г (для карамелі – 2 ст. л., решта в тісто)
• Яйця – 2 шт (розділити на жовтки і білки)
• Цукор – 130 г (для тіста)
• Борошно пшеничне – 140 г
• Борошно кукурудзяне – 40 г
• Розпушувач – 1 ст. л
• Молоко – 130 мл