Запечена свинина на рожні
Час приготування: 3,5 години | Кількість порцій: 10
Кулінарний оглядач Сергій Калінін відповідально взявся за тестування духовки Pyramida F 84 EIX-P LUXE: "Почну я з приголомшливого по своїй простоті рецепта, який, тим неменш приживеться на будь-якій кухні і в будь-якому будинку, де їдять свинину. А все тому, що духовка обладнана роженом. І нехай це не брутальний мисливський рожен, що наводить жах на будь-якого кабана в окрузі. Даного девайса вам цілком вистачить щоб запекти до рум'яного золотистого кольору не тільки добрий шматок свинячої корейки, а й будь-якого птаха, або навіть, ростбіф. Було б бажання і час, тому як саме блюдо недороге і обмежується, практично, тільки вартістю самого м'яса."
1. Особливу увагу потрібно приділити корейці. На ній має з одного боку залишитися шар сала, а малу м'язу (ту, що прилягає до корейці) треба видалити з сполучної тканини. Таким чином, ви отримаєте рівний округлий шматок м'яса, якому буде зручно крутитися на рожні. Але не тільки в зручності справа – м'ясо ще і рівномірно пропечеться за відведений відрізок часу.
Кілька слів про сам рожен. Річ, безумовно, зручна. Веретено треба перед використанням добре вимити із засобом для посуду, тому що він безпосередньо контактує з їжею. Принцип, за яким готується продукт простий: поверхня шматка м'яса експонується по відношенню до нагрівального елементу абсолютно рівномірно (ще й тому важливо, щоб шматок був рівним). Більш того, витоплюваний жир практично не встигає стікати і капати на дно, а залишається на продукті, що помітно підвищує соковитість страви. І диму стає менше, що теж важливо.
2. Свинину ми будемо запікати з курагою і часником – відмінними доповненнями до даного м'яса. Просто наробіть неглибоких отворів по всьому об'єму м'яса і нашпигуйте його невеликими шматочками досить глибоко. Натріть сіллю і чорним перцем досить щільно, все одно частина спецій піде з жиром.
3. І другий важливий момент цього рецепта: ту поверхню, де немає сала, треба прикрити окремими шматочками. Таким чином, ми захистимо цю область від пересихання і дамо додаткову соковитість. При цьому, м'ясо продовжить смажитися за рахунок часткового непрямого нагріву. Звичайно, сало треба прив'язати. Свій кулінарний шпагат десь загубився, тому вийшов із ситуації просто: зробив мотузочки з бинта. Елементарно. При цьому перев'язка також допомагає тримати форму шматку м'яса.
4. Поки робите ці маніпуляції, розігрійте духовку в режимі гриля з конвекцією до 250 градусів. Це запорука того, що ви отримаєте рум'яний, засмажений верх і соковиту і ніжну м'якоть всередині шматка. Справа в тому, що за 15 хвилин, що свинина буде крутитися в такому режимі, сало почне витоплюватися, зволожувати м'ясо і поверхня придбає свій чудовий апетитний колір. І тільки потім прибирайте температуру на 140 градусів, ставте в режим звичайного нагріву і м'ясо делікатно пропечеться і не буде сухим, вже маючи чудовий зовнішній вигляд. А сало тільки допоможе зберегти соковитість.
5. На цьому можна було б поставити крапку в описі приготування. Але, не поспішайте бігти на кухню. Є ще одна дуже корисна фішка у F 84 EIX-P Luxe, яка мене здорово врятувала. Справа в тому, що сидіти дві години і чекати поки м'ясо досмажити у мене не було ніякої можливості. Мені на допомогу прийшла функція автоматичного вимкнення. Тобто я поставив час коли духовка повинна вимкнутися і спокійно поїхав по свої справах. До речі, ще є і функція відкладеного старту.
6. Приїхав години через три і що побачив: м'ясо вже трохи охололо, дійшло в захололій духовій шафі – в будь-якому випадку, треба дати м'ясу відпочити не менше 30 хвилин. Витягнув рожен, зняв шпагат, вже непотрібні шматочки сала (хоча, їх можна і з'їсти) і нарізав свинину тонкими, ніжними, з ледь помітним рожевим відтінком, слайсами. Виявилося трохи хрону, але чарочки не виявилося, на жаль. А вона тут буде вельми до речі :) Так що ось такий рецепт запеченої свинини на рожні у мня вийшов завдяки чудовій функції духової шафи Pyramida F 84 EIX-P Luxe. Дуже настійно рекомендую приготувати цей рецепт на якесь свято. Так щоб обов'язково з чарочкою :)
Смачного в будь-який час дня і ночі, ваш Сергій Калінін aka iCook.
Автор: кулінарний оглядач Сергій Калінін
Джерело: icookonline.net/zapechenaya-svinina-na-vertele