Сабле
Час приготування: 1 година | Кількість порцій: 10
Сергій Калінін каже: "Французи (а саме вони батьки цього виду випічки) знають толк в різних видах пісочного тіста. Саме про нього і йде мова якщо перевести з французського "sables". Це не зовсім звичне нам тісто, де холодне масло треба перетерти з цукром і борошном. Проте, результатом стануть чудові печива, дуже тендітні, ніжні, з ароматом масла і пікантністю в'ялених томатів. А я ще раз нагадаю, що в цій серії рецептів я не використовую ніяку іншу техніку крім Pyramida F 84 EIX-P."
Сабле я пропоную робити з кукурудзяного борошна, хоча, традиційно використовується пшеничне. Я не бачу ніяких перешкод. Ми отримаємо печиво оригінального смаку, яскравого кольору, але, з тієї ж розсипчастою текстурою.
1. Перше, що треба зробити – вийняти масло з холодильника. Перед роботою воно вже має бути м'яким, кремовим. По-справжньому вершковим. Розітріть масло в мисці і додайте пару ложок оливкової олії. Або зробіть як я: додав одну ложкумасла і ще одну з в'ялених томатів. Самі розумієте, який у нього відмінний смак і аромат. Також до масла треба додати один варений жовток – перетріть його через сито прямо в масло. Добре перемішайте – масло придбає додаткову пластичність. А якби ми працювали з білою мукою – ще і колір.
2. Борошно, цукрова пудра, крохмаль треба просіяти, потім перемішати і ще раз просіяти. Так ми будемо впевнені, що не буде грудочок і текстура печива буде ідеально рівномірною. Тепер уже можна додавати сухі інгредієнти. Робіть це по одній-дві ложки за раз, щоб тісто виходило рівномірним. Зробити це буде нескладно, тому що масло м'яке. Можна це зробити і в кухонному комбайні, якщо такий є. В результаті у вас повинно вийти повітряне, дуже пластичне тісто, як ніби розм'якшений на сонці пластилін.
3. Останній інгредієнт: в'ялені томати. Їх треба ретельно просушити від масла, щоб тісто не текло. Саме томати зроблять печиво особливо вишуканим. І саме коктейльних, а не десертних. Так, в ньому є цукор, але в ньому є також пікантність і солоні ноти від томатів. До речі, ви спокійно можете замінити томати чорними оливками. Тільки добре їх обсушити і порубати.
4. Вмішайте томати в тісто, максимально рівномірно. Тепер миску з тістом можна і потрібно відправити в холодильник хвилин на 15, щоб масло трохи зчепилося, а значить і тісто стало щільніше. Оскільки працювати з ним в такому стані буде досить проблематично.
5. За цей час можна помити посуд від масла :) і ще підготувати харчову плівку. Коли тісто трохи застигне, з нього ми на плівці повинні сформувати ковбаску — скачати і надати потрібну форму. У такому вигляді тісто має провести в холодильнику не менше 12 годин, щоб остаточно затвердіти і «настоятися». Але, є важливий момент: треба періодично тісто діставати і прокатувати ковбаску, щоб масло застигло рівномірно. Воно м'яке і може просідати і давати нерівну форму.
6. А потім вже все простіше: дістали, нарізали круглячами товщиною в сантиметр, трохи вирівняли краї і спекли на пергаменті в нашій крутій духовій шафі Pyramida F 84 EIX-P при температурі 160 градусів хвилин 15. Ну, або поки краї не зарум'яняться. До речі, температура горіння вершкового масла — 165 градусів. Так що ми делікатно пропікаємо, швидше навіть, сушимо печива, щоб масло не горіло.
Лайфхак — трохи змочіть водою деко — тоді пергамент не буде ковзати.
7. Сабле треба дати охолонути прямо в духовці. Вставте ложку або лопатку в дверцята, щоб забезпечити циркуляцію повітря, але не відкривайте дверцята духовки повністю. Так печиво розкриє весь свій потенціал: тендітну, але тверду текстуру, аромат, в якому борються оливкова олія, томати і легка карамель. Повірте, таке печиво вам не соромно буде подати на будь-якій коктейльній вечірці. Тема актуальна — адже скоро літо :)
Автор: кулінарний оглядач Сергій Калінін
Джерело: icookonline.net/ni-dnya-bez-koktejlya-ni-dnya-bez-sable
• Борошно кукурудзяне - 10 ст.л.
• Масло вершкове 82% - 100 г
• Крохмаль кукурудзяний - 2 ст.л.
• Томати в'ялені в олії - 50 г
• Пудра цукрова - 3 ст.л.
• Яйце - 1 шт
• Оливкова олія - 2 ст.л.
• Сіль - 1/2 ч.л.