Зимовий фруктово-горіховий кекс
Час приготування: 40 хвилин | Кількість порцій: 4-8
А у вас вже прокинулося почуття святкового передчуття? Якщо що, у Юлії Кубрак, автора проекту Люди. Щастя.Пироги, є прекрасна ідея як його розбудити;) По-перше, потрібно включити пісні Френка Сінатри, а по-друге приготувати абсолютно святковий фруктово-горіховий кекс. Він з усіх боків гарний: простий в приготуванні, запаморочливо смачний, насичений, кожен розріз в ньому – шедевр, може довго зберігатися і прекрасний як подарунок.
А приготувати його мені все так само допоможе мій супер-герой на кухні – духова шафа Pyramida серии Rustico.
1. Промиваємо і замочуємо сухофрукти в гарячій воді на 7-10 хвилин.
2. Горіхи трохи підсушуємо в духовці.
3. Розтираємо прянощі в ступці.
4. Змішуємо всі сухі інгредієнти: борошно, цукор, прянощі, соду, розпушувач і сіль.
5. Горіхи і сухофрукти додаємо до сухої суміші і перемішуємо.
6. Збиваємо 3 яйця з ваніллю так, щоб маса збільшилася вдвічі.
7. Вливаємо яйця до сухофруктів і ретельно вимішуємо. Все має покривати тонкий шар тіста.
8. Висипаємо суміш в форму (у мене силіконова 24х11 см. Якщо використовуєте металеву, то її потрібно вистелити пергаментом, інакше кекс прилипне до поверхні) і утрамбовуємо щоб усередині не залишилося порожнеч.
9. Накриваємо форму фольгою і відправляємо в заздалегідь розігріту до 150 градусів духовку на 1 годину, потім знімаємо фольгу і допікаємо ще хвилин 20.
У своїй духовій шафі Pyramida я ввімкнула режим нагріву «верх-низ», нам важливо, щоб тісто в кексі повільно пропікаються всередині щільного складу, поспішати тут не можна.
10. Коли кекс стане золотистого кольору, а дерев'яна паличка буде виходити з нього сухою, виймаємо з духовки, даємо охолонути у формі. Потім пакуємо в пергамент і зберігаємо в холодильнику.
Дуже рекомендую витримати хоча б невеликий шматочок кілька тижнів, кекс за цей час «дозріє», придбає щільну структуру чимось нагадує сир. Але і без витримки він неймовірно смачний як сам по собі, так і з шматочком будь-якого вашого улюбленого сиру. Ще такий кекс можна просочувати ароматним алкоголем, таким чином термін його зберігання значно збільшиться, а смакові якості стануть багатшими і «дорослішими».
Чарівних вам свят <3
Автор: кулінарний блогер Юлія Кубрак, автор проекту Люді.Щастя.Пироги.
Джерело: facebook.com/lsp.bakery
• Горіхи – склянки (близько 400 г)
• Сухофрукти – 2,5 склянки (близько 450 г)
• Мука – 120 г
• Цукор – 100 г (бажано коричневий)
• Яйця – 3 шт
• Сода – 1/4 ч.л
• Розпушувач – 1/4 ч.л
• Сіль – 1/3 ч.л
Суміш прянощів:
• Імбир – 1/3 ч.л
• Мускатний горіх – 1/4 ч.л
• Запашний перець – 3 гор
• Гвоздика – 3 шт
• Кардамон – 2 шт
• Ваніль – 1/3 ч.л (я використовую цукор з натуральною ваніллю)