• #
  • Рецепты
  • Смачні автори
    • Едуард Насиров
    • Ольга Драч
    • Сергій Калінін
    • Все буде добре
    • Катерина Артюхова
    • Юлія Кубрак
    • Марина Ярославцева
    • Евеліна Попова
    • Каріна Каліна
    • Скворечнік
    • Вікторія Попін
    • Олена Єрмоленко
    • Vlasna Кухня
    • The Devochki
    • Настя Попандопулос
    • Tasty Stories
    • Maslom Wgoru
    • Світлана Мей
  • Підписка
  • Каталог PYRAMIDA
  • #
  • #
  • #
  • #
  • Укр
  • Рус
Ви знаходитеся на україномовній версії сайту.

Ви завжди можете перейти на іншу мову, скориставшись перемикачем у шапці сайту.

Дякуємо
Готуємо смачно з #
  • #
  • #
  • #
  • #
  • Укр
  • Рус
Ви знаходитеся на україномовній версії сайту.

Ви завжди можете перейти на іншу мову, скориставшись перемикачем у шапці сайту.

Дякуємо
Готуємо смачно з #
#
  • #
  • #
  • #
  • #
Якщо прагнете смачних і перевірених рецептів - вам до нас!
У нас ви знайдете рецепти кращих кулінарних блогерів.
#
#
  • Головна
  • Шурпа
#

Шурпа

Час приготування: 2 години 30 хвилин | Кількість порцій: 4-8

  • #
  • #
Шурпа - Рецепт від Pyramida
  • #
  • #
Поділитися з друзями

Без зайвої скромності скажу, що це ідеальна шурпа. А шурпа – це ідеальна середньоазіатська страва, яка прийшла до нас на стіл з Середньовіччя, а може бути і раніше. Шурпа вважалася прекрасними ліками і відновленням сил після хвороб. А узбеки досі лікують застуду парою тарілок гарячої шурпи зі стручком гострого перцю.

Звичайно, без порад гуру Сталіка рецепт не обійшовся, але я трохи модифікувала його варіант. Сталік розповідає, що оригінальну шурпу варять в казані, під яким неспішно горять пара полін від фруктових дерев з димом приємного запаху. У казана чергує наймолодша невістка з наявних в будинку, а в чоловічих компаніях (якщо шурпу варять чоловіки, які зібралися в чайхані) відправляють наймолодшого хлопця. «Знаєте навіщо?» – пише Сталік. «Кухарчук повинен взяти ополоник, зачерпувати шурпу, піднімати ополоник високо над казаном і вливати бульйон назад тонкою цівкою. Сенс цієї дії, мабуть, в тому, щоб не давати кипіти шурпі занадто сильно, і в постійному насиченні бульйону бульбашками повітря, які повинні сприяти розм'якшенню м'яса».

 справжня шурпа без казанка

Я варю без казана на своїй новій варильній поверхні Pyramida IFEA 640 B. Огляд можна почитати тут. І виходить чудово.

Найкраще для шурпи брати баранячі ребра або інше м'ясо на кістці. Найбільше багатство для бульйону – це кісточки.

В оригінальній мусульманській шурпі використовується бараняче курдючне сало, але його не так просто відшукати на українських прилавках. Тому я беру свиняче. Можна взяти ще 50 г копченого сала. Це подарує шурпі легкий аромат багаття;)

 справжня шурпа без казанка

1. Щоб шурпа була навариста, м'ясо потрібно попередньо трохи обсмажити на жирі. Для цього сало нарізати кубиками в 1 см, витопити жир. Шкварки видаліть, але не викидайте. Ними можна насолодитися разом з хрусткою скибкою лавашу.

 справжня шурпа без казанка

2. Гарненько вимийте баранину і уважно пощупайте на наявність дрібної рубаної кістки, вона може ховатися в плівках. Цим кроком краще не нехтувати, м'ясники грішать дрібним сколом баранячих кісток. До витопленого жиру відправити баранячі ребра. Я порізала шматками по 2 ребра. І не варто смажити м'ясо до кірочок, досить, щоб шматок ребра позолотішав в місцях «зчеплення» зі сковородою.

 справжня шурпа без казанка

3. Перекласти злегка обсмажену баранину в каструлю, додати 1 цілу очищену моркву і 2 цибулини. Залити питною водою приблизно до 4,5 л і на високій потужності (8) довести до кипіння. Коли бульйон починає закипати, зніміть піну. У ній немає нічого страшного, піна – це згорнутий білок. Вона впливає тільки на прозорість бульйону. Після закипання, поставити середню потужність конфорки (у мене 5), таймер на 60 хвилин і прикрити кришкою, залишивши невелику щілину. Через 60 хвилин додати цілі яблука, вимиті з содою і проварити ще 30 хвилин.

4. Решту, 4 цибулини нарізати кільцями, моркву і корінь петрушки – скибочками. У сковороду, де ми витоплювали жир і обсмажували ребра, відправити цибулю. Як тільки він прихопиться, додати моркву і корінь петрушки. Обсмажити і вимкнути конфорку.

 справжня шурпа без казанка

5. Нагадаю, що ми варимо ароматний бульйон вже півтори години. Саме час видалити моркву, цибулю та яблука. Замість цього додати картоплю, помідори і піджарку (цибуля + морква + корінь петрушки). Приправити 1 ч.л. меленої зіри і 1 ч.л. коріандру. Варити до готовності картоплі. Потім посолити за смаком і додати 1 ст.л. цукру.

 справжня шурпа без казанка

Розлити шурпу по тарілках, заправити рубаною зеленню і насолоджуватися!

справжня шурпа без казанка

справжня шурпа без казанка

Автор: кулінарний блогер Карина Каліна

Джерело: hungryhus.com

Каріна Каліна

Готує:

Каріна Каліна
#
Інгредієнти

• баранячі ребра – 1-1,5 кг

• сало – 150 г

• ріпчаста цибуля – 6 дрібних штучок (400 г)

• морква – 2 шт

• корінь петрушки – 1 шт

• картопля – 4 шт

• помідор – 2 шт

• яблука – 2 шт

• кінза, петрушка по пучку

• зіра – 1 ч.л.

• коріандр – 1 ч.л.

• цукор – 1 ст.л.

• сіль

Готуємо з Pyramida
IFEA 640 B

Варильна поверхня

IFEA 640 B

Роздрукувати рецепт
Усі рецепти
Поділитися з друзями
#
Поділитися з друзями:
Соціальні мережі:
  • #
  • #
#
другие рецепты
  • Крем-суп з зеленого горошку та м'яти
    Приготовить
    Крем-суп з зеленого горошку та м'яти

    Готовит: Катерина Артюхова

  • Мурахи, що підіймаються по дереву
    Приготовить
    Мурахи, що підіймаються по дереву

    Готовит: Каріна Каліна

  • Індичка в пиві без краплі олії
    Приготовить
    Індичка в пиві без краплі олії

    Готовит: Каріна Каліна

Отримуйте наші найсмачніші рецепти на пошту першими!

Підписуйтесь і ми обіцяємо - ніяких докучань, тільки ласощі;)

#
Дякуємо, що Ви з нами!

Підписка успішно оформлена. Буде смачно, обіцяємо;)

Закрити

Copyright © Pyramida. Всі права захищені.