Моккачіно
Час приготування: 15-20 хв. | Кількість порцій: 2
Чи можна навчитися готувати моккачіно самостійно в домашніх умовах? Професійна бариста Ніна Клименко впевнена, що так! У студії «Все буде добре» вона розкриє секрети приготування справжнього моккачіно і в цьому їй допоможе надійна помічниця на кухні варильна поверхня Pyramida CFEA 641 B.
Моккачіно – це шоколадна кава. Також її називають мокко або мокка - від назви сорту з нотками шоколаду, який спочатку використовували для приготування напою.
Изюминка моккачино в том, что все ингредиенты не перемешаны между собой, а как бы «лежат» слоями: от более плотного по текстуре – к воздушному.
Приступаємо до приготування.
Шар №1. Гарячий шоколад
На одну порцію візьміть 6 кубиків шоколаду і перетріть на дрібній тертці. Далі залийте 30 мл гарячого молока і розтирайте до однорідної суміші. Постійно помішуючи, влийте тонкою цівкою ще 40 мл молока.
Секрет: перед тим, як налити в стакан шоколад, його прогрівають окропом. Це дозволить утримувати температуру напою: мокко не встигне охолонути, поки ви будете його готувати і прикрашати. Наповніть кухоль окропом на 10 секунд, і вилийте воду. Потім протріть стакан паперовим рушником насухо. Краплі води завадять зробити шари рівними.
Гарячий шоколад потрібно наливати тонким струменем по центру, тримаючи ємкість досить високо. Головне, щоб шоколад не потрапив на стінки кухля.
Шар №2. Гаряче молоко
Потрібно трохи збити 100 мл молока. Повітряна текстура дозволяє шару рівно відокремиться, коли будете вливати його в каві.
Секрет: в молоці для моккачіно важлива не жирність, а вміст білка - від нього залежить консистенція пінки. Рекомендується вибирати молоко з вмістом білків від 2,8 до 3,8. Смачна та густа піна вийде тільки з сирого (пастеризованого) молока.
Збити молоко в піну в домашніх умовах можна за допомогою коктейльної трубочки. Надріжте її з одного боку посередині і загніть краю. Потім занурте трубочку лопатями в молоко і швидко прокручивайте 30 секунд між долоньками. Промийте трубочку і залиште підсушитися на паперовому рушнику - вона вам ще знадобиться.
Секрет: для отримання красивого шару скористайтеся ножем з широким лезом. Опустіть ніж наполовину чашки під невеликим кутом, не торкаючись шоколаду. Повільно і акуратно лийте молоко по лезу.
Шар №3. Еспресо
Секрет еспресо - в концентрації. На чайну ложку кави потрібно тільки 30 мл окропу. Цукор додавайте до смаку. Залийте і розмішайте.
Шар №4. Декор
В домашніх умовах стійкої піни, на якій можна малювати, домогтися вкрай складно. Але все ж, зробити піну і нанести смачний візерунок цілком реально.
1. Насипте в окремий кухоль по чайній ложці розчинної кави і цукру, потім влийте трохи окропу - так, щоб тільки покрити поверхню.
2. Збийте. За 1 хвилину інтенсивного збивання у вас вийде стійка кавова піна.
3. Візьміть звичайний картон і виріжте якусь фігурку. Вона повинна бути трохи менше діаметра чашки.
4. Посипте каву через сито сумішшю какао-порошку і кориці. Посипання сформує на кавовій піні вирізану фігуру. Залийте її розтопленим на водяній бані білим шоколадом.
Смачної кави і гарного настрою!
Як і всі українці, ми любимо приймати гостей і готувати для них смачні частування. Приємно, що нашу любов розділяє і проект каналу СТБ «Все буде добре».
Тисячі українських сімей, а також гості програми, вже гідно оцінили можливості сучасної техніки для кухні. Адже з вбудовуваною технікою Pyramida часу на спілкування стає більше, а смачне частування з'являється на столі швидше.