Різдвяні капкейки
Час приготування: 20-30 хвилин | Кількість порцій: 6-12
Капкейкі на основі найніжнішого сиру маскарпоне, наповнені ароматом пряних спецій, приносять в будинок незвичайну святкову атмосферу ще на етапі їх приготування. А щоб випічка вийшла незвично легкою, з тоненькою карамельною скоринкою на поверхні, Вікторії допоможе духова шафа Pyramida F 120 S BLACK.
Капкейкі – це той вид випічки, який дуже легко робити, а радість від неї безмежна. Ними тішаться як діти, так і дорослі. Такі різдвяні капкейки з ароматом пряних спецій, що асоціюються з новорічними та різдвяними святами, та з легким кремом на основі сиру маскарпоне та вершків з корицею, одразу створять атмосферу свята дома, ще на етапі їх випікання. Повітря наповнюється просто неймовірними ароматами! Створені вони по мотивах традиційної польської різдвяної випічки під назвою "Пєрнік". Це доволі волога випічка з додаванням меду та пряних спецій й часто прошаровується сливовим повидлом. У нашій польсько-українській сім'ї немає зимових свят без випікання пєрніка або подібної випічки. Цього року, сезон різдвяної випічки я відкриваю різдвяними капкейками з невеличкою несподіванкою всередині.
Різдвяні капкейки дуже легко випікати, але технологія не зовсім звичайна. Спочатку потрібно добре прогріти вершкове масло з медом та цукром, який частково карамелізується й надає капкейкам приємний карамельний посмак. А ще, спеції додаються до гарячого масла з цукром, завдяки чому, краще передають свій аромат випічці. Через те, що цукор прогрівається з маслом і практично розчиняється до рідкого стану, готове тісто для капкейків доволі рідке. Так має бути. В процесі випікання все стане на свої місця, капкейки добре підростуть, а випічка буде тішити вологою консистенцію справжнього "Пєрніка". В ідеалі, пекти основи для капкейків потрібно в духовці з конвекцією. В моїй духовці Pyramida F 120 S це режим верхнього підігріву з конвекцією. Завдяки такому запіканню з обдуванням теплим повітрям, на поверхні капкейків утворюється смачна карамельна шкірочка, яка дарує додаткове смакове задоволення.
Для цих капкейків я використовувала свою стандартну домашню різдвяну суміш спецій. В багатьох стаціонарних та інтернет-магазинах спецій можна знайти подібні авторські суміші, а можна приготувати самостійно суміш спецій до свого смаку, поєднуючи в різних пропорціях мелені спеції, такі як: кориця, кардамон, бадьян, чорний перець, духмяний перець, аніс, гвоздика, мускатний горіх, тощо.
В різдвяних капкейках, під кремом є невелика несподіванка. Вони начинені сливовим повидлом. Самі капкейки помірно солодкі, а крем майже не солодкий, тому таке доповнення сливового повидла дуже доречне. При бажанні, можна використати інший вид повидла чи джему, або взагалі не робити такої несподіванки. Щодо вирізання середини капкейків, то у мене є спеціальний інструмент який вирізає ідеальні заглиблення. Заглиблення можна вирізати просто за допомогою ножа чи інструменту, більш поширеного, для вирізання серцевин яблук. Може такі заглиблення не будуть ідеальними, але вони й так будуть з начинкою і покриються кремом. Цього не буде видно.
Крем для капкейків дуже простий й пухкий. Складається він з сиру маскарпоне та вершків. Нічого не потрібно збивати окремо. Лиш все змішати й збити. Головне, щоб всі інгредієнти для крему були добре охолодженими.
Якщо потрібно капкейки транспортувати, тоді можна додати до крему 10 грамів желатину замоченого у 50 мл води, а потім прогрітого на водяній бані. Додавати теплий желатин вже до збитого крему тонкою цівкою, продовжуючи збивати крем. Крем зміцнений желатином, після остаточного застигання, буде дуже добре тримати форму, навіть якщо капкейки будете кудись везти.
1. Вершкове масло, мед та цукор помістити в невеликий сотейник й поставити на маленький вогонь. Варити, постійно мішаючи, до повного розчинення цукру.
2. Додати спеції, перемішати, зняти з вогню й залишити на 10 хвилин вистигати.
3. Духовку розігріти до 180 С. Я використовую режим верхнього підігріву з конвекцією в моїй духовці Pyramida F 120 S.
4. Перелити вершкове масло з цукром та спеціями в глибоку миску чи чашу планетарного міксера, додати молоко й збити все до однорідності. Продовжуючи збивати, додати по одному яйця.
5. В окремому посуді змішати борошно, розпушувач та какао. Добре перемішати.
6. Додати сухі інгредієнти до маси в мисці. Збити все разом лиш до повного змішування інгредієнтів.
7. У заглиблення форми для маффінів викласти папільйотки і наповнити їх практично доверху тістом.
NB: Якщо папільйоток немає, то заглиблення змастити вершковим маслом і посипати борошном. Зайве борошно струсити.
8. Поставити форму з тістом до розігрітої духовки і пекти 15-17 хвилин. Зубочистка встромлена по центру середнього тістечка повинна виходити сухою.
9. Дістати готові основи для капкейків з духовки. Залишити так до повного вистигання.
10. Коли тістечка вистигли, за допомогою спеціального інструменту, або ножем, або ж інструментом для видалення серцевин яблук, зробити в капкейках заглиблення для начинки. Це слід робити обережно, щоб не пробити капкейки наскрізь.
11. Наповнити заглиблення сливовим повидлом, якщо використовуєте.
12. Приготувати крем з корицею. Для цього в чашу планетарного міксера чи у глибоку миску помістити всі інгредієнти для крему та збити масу до стійких піків.
13. За допомогою кондитерського мішка та бажаної насадки, викласти крем на підготовлені капкейки.
14. Прикрасити різдвяні капкейки за власним вподобанням.
Смачного!
Автор: кулінарний блогер Вікторія Попін
Джерело: picantecooking.com
Для тіста:
• вершкове масло – 100 грам
• цукор – 200 грам
• мед – 30 грам
• різдвяна суміш спецій – 2 ст.л.
• молоко – 250 мл
• яйця – 3 шт
• борошно – 200 грам
• розпушувач – 2 ч.л.
• какао – 20 грам
Для крему:
• сир маскарпоне – 200 грам
• вершки 33% – 150 грам
• цукрова пудра – 4 ст.л.
• мелена кориця – 1 ч.л.
Крім того:
• 150 мл сливового повидла або іншого улюбленого повидла чи джему, можна не використовувати
• їстівні бусинки для прикрашання