# Свинина запечена під яблучним мусом

Час приготування: 1 година 30 хвилин | Кількість порцій: 4-8

Святкова свинина, запечена під ніжним яблучним мусом потішить всіх любителів м'яса. А зробити сьогоднішнє блюдо вишуканим зможе тільки кулінарний талант Вікторії і духова шафа Pyramida F 120 S BLACK

Яскрава святкова свинина, натерта чорним перцем та майораном, запечена під ніжним яблучним мусом з корицею, потішить всіх любителів свинини. Вишукана страва стане прикрасою будь-якого столу й здивує гостей незвичайним смаком. Свинина виходить дуже соковитою та ароматною, з приємним яблучним посмаком, а запечений на поверхні мус, разом з кремовим вершковим соусом з цибулею, що запікалась разом з м'ясом, доповнює печеню в незвичайний спосіб. Вистачить приготувати простий гарнір і вишукана вечеря готова. В моїй новій духовці Pyramida F 120 S готувати таку печеню можна одразу з гарніром, що заощаджує час та ресурси.

готуємо запечену свинину під яблучним мусом Pyramida F 120 S black

Потужний відкритий верхній гриль моєї духовки Pyramida F 120 S так відмінно рум'янить поверхню, що попередньо обсмажувати м'ясо на вогні, як я зазвичай робила, не потрібно. Потрібно лиш добре розігріти духовку до 200ᵒС в режимі верхній гриль і підрум'янити натерте перцем, сіллю та майораном м'ясо з обох сторін у духовці, під грилем. Це надасть неймовірного аромату м'ясу. Далі, можна запікати в ніжнішому режимі, наклавши зверху яблучний мус. У мене це режим верхнього підігріву з конвекцією при температурі 180 С. В цьому режимі м'ясо повільно доходить до готовності й гарно рум'яниться мус.

Дуже важливо, для того щоб печеня вийшла якнайсоковитішою, перед початком запікання, м'ясо повинно бути кімнатної температури й при можливості не морожене, а свіже. Й духовку потрібно розігріти як слід перед тим як вставляти туди печеню. Тоді сік не буде надмірно витікати, а свинина під яблучним мусом буде тішити Вас ніжністю консистенції та соковитістю.

Яблучний мус можна приготувати заздалегідь, навіть 3 дні наперед. А в день запікання, просто довести її до кімнатної температури або ж навіть трішки підігріти. Оскільки поверхня м'яса рум'яниться перед накладанням мусу, для кращого смаку та аромату, й буде гарячою, то мус теж може бути теплим чи навіть гарячим, аби не з холодильника, щоб процес приготування відбувався рівномірно.

Як у випадку з приготуванням будь-якого м'яса, цю печеню зі свинини також потрібно залишити відпочивати після запікання, хвилин на 15-20. Тоді, при нарізанні м'яса не буде витікати зайвий сік, м'ясні волокна зм'якнуть й печеня здаватиметься ще ніжнішою та соковитішою.

готуємо запечену свинину під яблучним мусом Pyramida F 120 S black

1. Приготувати яблучний мус. Для цього, в невеликий сотейник помістити яблука, воду, вершкове масло та цукор. Поставити на середній вогонь й накрити кришкою, варити, не мішаючи, приблизно 5-8 хвилин, поки яблука почнуть розварюватись. В залежності від сорту яблук.

готуємо запечену свинину під яблучним мусом Pyramida F 120 S black

2. Зняти кришку, додати корицю й тушкувати яблучне пюре, часто помішуючи, поки маса стане густою й випарує практично вся рідина. Зняти з вогню й залишити мус до потреби, не накриваючи кришкою.

готуємо запечену свинину під яблучним мусом Pyramida F 120 S black

3. Духовку розігріти до 200 С в режимі гриль.

4. В невеликому посуді змішати сіль, майоран та чорний перець.

готуємо запечену свинину під яблучним мусом Pyramida F 120 S black

5. М'ясо викласти на робочу поверхню та натерти сухою сумішшю з усіх сторін.

готуємо запечену свинину під яблучним мусом Pyramida F 120 S black

6. Викласти м'ясо в глибокий жаротривкий посуд та поставити до розігрітої духовки. Пекти приблизно 10-12 хвилин, поки поверхня м'яса почне рум'янитись.

готуємо запечену свинину під яблучним мусом Pyramida F 120 S black

7. Дістати посуд з м'ясом з духовки, навколо м'яса викласти цибулю, додати розмарин, влити вино та бульйон. Зверху на м'ясо викласти майже весь яблучний мус, залишаючи 2 ст.л. для соусу.

готуємо запечену свинину під яблучним мусом Pyramida F 120 S black

8. Вставити посуд з м'ясом до розігрітої духовки, змінивши режим на конвекцію з верхнім підігрівом з температурою 180 С.

готуємо запечену свинину під яблучним мусом Pyramida F 120 S black

9. Пекти 45-50 хвилин, поки внутрішня температура м'яса сягне 60-62 С. Або ж, якщо проткнути м'ясо глибоко по центру ножем, буде витікати прозорий сік.

готуємо запечену свинину під яблучним мусом Pyramida F 120 S black

В моїй новій духовці Pyramida F 120 S одразу можна готувати дві страви з різними температурними режимами. Завдяки розділювачу та окремому регулюванні камер в духовці, поки печеня зі свинини доходить до готовності, я підрум'янила брюссельську капусту в гірчично-медовому соусі при 220 С.

готуємо запечену свинину під яблучним мусом Pyramida F 120 S black

10. Коли печеня дійшла до потрібної стадії готовності, дістати посуд зі свининою з духовки.

готуємо запечену свинину під яблучним мусом Pyramida F 120 S black

11. М'ясо перекласти на сервірувальний посуд й залишити "відпочивати" на 15-20 хвилин. Тим часом приготувати соус. До посуду в якому запікалось м'ясо додати 2 ст.л. яблучного мусу, вершки та вино. Видалити розмарин, довести все разом до кипіння та збити до однорідності за допомогою блендера. Повинен вийти доволі густий соус. Спробувати на смак й якщо потрібно, досолити.

готуємо запечену свинину під яблучним мусом Pyramida F 120 S black

12. Подавати печену свинину з яблучним мусом та вишуканим вершковим соусом.

Нарізати свинину гострим довгим ножем, щоб якомога цілісніше зберігся яблучний мус при запіканні.

готуємо запечену свинину під яблучним мусом Pyramida F 120 S black

Смачного!

готуємо запечену свинину під яблучним мусом Pyramida F 120 S black

Автор: кулінарний блогер Вікторія Попін

Джерело: picantecooking.com

Вікторія Попін

Готує:

Вікторія Попін
#
Інгредієнти

• свинина – 1-1,2 кг (свинячого товстого краю)

• сіль – 2 ч.л.

• майоран – 1,5 ст.л.

• перець – 1ч.л. чорного свіжозмеленого

• цибуля – 2 шт, порізати на 8 частин кожну 

• розмарин – 3-4 гілочки, можна упустити

• вино – 150 мл білого десертного

• бульйон – 200 мл овочевого чи м'ясного, або води
 

Для яблучного мусу:

• яблука – 500 гр (бажано кислих сортів), почистити, видалити серцевину, порізати кубиками 

• вода – 50 мл

• вершкове масло – 50 грам

• цукор – 1 ст.л.

• кориця – 1 паличка
 

Для соусу:

• яблочний мус – 2 ст.л.

• вино – 50 мл білого десертного

• вершки 30-33% – 150 мл

• сіль – до смаку