Шоколадно-абрикосовий торт Час приготування: 90 хвилин | Кількість порцій: 10 |
Фіналіст проекту "МайстерШеф-3" Данила Панов поділився з нами сімейним рецептом смачного абрикосово-шоколадного торта. На смаколик налітай! ;)
1. Готуємо мигдаль. 100 гр. мигдалю ми заливаємо окропом на 5 хвилин. Зливаємо воду і дуже легко очищаємо бланшируємо мигдаль від лушпиння вручну. Отриманий мигдаль і мигдаль, що залишився неочищеним, ми відправляємо в духовку підсушитися при температурі 90-100 градусів (мигдаль повинен саме сушитися, а не смажитися) на 30-40 хвилин при використанні режиму «традиційний нагрів» (верхній і нижній жар).
2. Сирий мигдаль за допомогою блендера перебиваємо в борошно і відставляємо в сторону.
Очищений мигдаль заливаємо 100 мл води і також перебиваємо блендером до кашкоподібного стану, додаємо решту 200 мл води і доводимо до кипіння, даємо настоятися суміші пару хвилин і далі фільтруємо через марлю або дрібне сіто. В результаті отримуємо 250 мл чудового поживного і корисного мигдалевого молока, дуже схожого на справжнє, в усякому разі візуально. Якщо молока вийшло менше, додайте теплої водички. Мигдальне молоко можна замінити просто теплою водою, але повірте мигдальне молоко зробить смак вашого пісного тортика більш насиченим і ніжним, так що вам вирішувати :)
3. Змішуємо 250 мл. теплого мигдалевого молока з рослинним маслом і медом, додаємо цукор, щіпку солі і мигдалеве борошно з неочищеного мигдалю, – все гарненько вимішуємо.
Починаємо поступово вводити просіяне борошно з розпушувачем, кожен раз добре вимішуючи тісто. Коли воно стане потрібної консистенції (як на оладки – рідкувато-густе), додаємо 2 ст.л. просіяного какао і знову добряче все вимішуємо.
4. Тісто виливаємо на деко (у мене роз'ємний), застелене пергаментом і випікаємо в попередньо розігрітій духовці при температурі 170-180 градусів 15-20 хвилин.
Готовність перевіряємо шпажкою / зубочисткою, корж повинен вийти пружним при натисканні і на шпазі не повинно залишатися сирого тіста.
Після чого, акуратно знімаємо корж з дека і відправляємо його на решітку остигати, але будьте гранично уважні, він надзвичайно крихкий.
5. Поки наш шоколадний корж остигає, ми підготуємо абрикосову глазур. Для цього прогріємо абрикосовий джем / варення на невеликому вогні, після чого бланшеруємо його до отримання абсолютно однорідної густої абрикосової маси.
4-5 ст.л. абрикосової маси змішаємо з 150 мл води, додамо 2 ст.л. кон’яку або лікеру і прогріємо до гарячого стану – у нас вийде відмінний сироп, яким ми рясно просочимо наші коржі. Густу абрикосову глазур ми наносимо хорошим шаром на вже просочені коржі.
Після чого даємо торту, точніше глазурі охолонути і злегка застигнути.
6. Шоколадна глазур. Змішуємо 2 ст.л. какао і 100 гр цукру, додаємо 3 ст.л. води і варимо суміш на невеликому вогні до повного розчинення цукру.
Отриману глазур акуратно наносимо поверх абрикосовоъ глазурі по всій поверхні торта.
Всю цю красу відправляємо в холодильник настоятися на 5-7 годин.
7. Перед подачею ваш шоколадно-абрикосовий тортик можна присипати підсмаженими пелюстками мигдалю або іншими горіхами.
Це дуже і дуже смачно, так що тримайте себе в руках і ні в якому разі не залишайте нікого зі своїх домашніх наодинці з тортиком;)
Автор: фіналіст проекту "МайстерШеф-3" Данила Панов
Джерело: danila-chef.livejournal.com
Готуємо з
cooking.pyramida.ua
Тісто
• вода – 300 мл (для мигдального молока)
• рафінована соняшникова олія – 0,5 ст
• какао – 2 ст.л.
• цукор – 0,5-1 стакан
• мед – 2 ст.л
• розпушувач – 1 ч.л.
• сирий неочищений мигдаль – 200 гр
• сіль – 1 щіпка
• борошно – 2-3 ст
Глазур 1
• абрикосовий джем або варення – за смаком
• коньяк або лікер – 2 ст.л.
• вода – 50 мл
Глазур 2
• какао – 2 ст.л
• цукор – 100 гр
• вода – 3 ст.л