Галета з томатами, фетою, кукурудзою і травами
Час приготування: 55 хвилин | Кількість порцій: 4-5
Галета – чудовий кулінарний винахід: досить лише приготувати тісто, а вже начинку можна змайструвати з наявних продуктів і можливостей вашої уяви) або, наприклад, скористатися підказкою цього рецепта. Поєднання тонкого хрусткого тіста, м'якого сиру, томатів, кукурудзи, карамелізованого лука і трав вийшло чудовим, дуже рекомендую.
А приготувати ідеальну галету мені допомогла техніка для дому Pyramida – духова шафа і варильна поверхня серії Rustico.
1. Вершкове масло ріжемо на квадратики і розміщуємо в морозильній камері на 20 хвилин, туди ж ставимо для охолодження воду з лимонним соком.
2. Висипаємо борошно в чашу блендера (або комбайна), додаємо до неї крижане масло і перемелюємо в крихту, наливаємо воду і, уважно стежачи за процесом, доводимо тісто до стану, коли його можна зібрати в кулю. Формуємо з нього плоский круглий диск, загортаємо у плівку і відправляємо відпочивати в холодильник мінімум на 30 хвилин.
Готуємо начинку:
3. Дрібно ріжемо часник, змішуємо його з фетою, кидаємо туди трави і якщо суміш виходить сухою, то додаємо ложку сметани.
4. Обсмажуємо цибулю до м'якості і легкої золотистості на середньому вогні.
На своїй варильній поверхні Pyramida я ввімкнула режим 5 і, так як готувала у великій сковороді, то поставила на найбільшу конфорку і включила додатковий контур нагріву. Це дуже зручно, що його можна задіяти тільки при необхідності – коли ставиш посуд з широким дном.
5. Додаємо до цибулі ложку цукру, перемішуємо, зменшуємо температуру до мінімуму і готуємо ще хвилин 7, помішуючи.
6. Додаємо до цибулі кукурудзу, солимо, перчимо до смаку. Готуємо близько 5 хвилин. Знімаємо з вогню.
7. Розкачуємо тісто на присипаній борошном поверхні в пласт близько 30 см в діаметрі.
8. Викладаємо на тісто рівномірним шаром фету, залишаючи незачепленими 3-5 см від краю. Поверх викладаємо ¾ кукурудзи з цибулею, потім томатні кільця (раджу томати бланшувати – помістити на секунд 30 в окріп і потім легко зняти шкірку), на них решту кукурудзу, зверху посипаємо травами і загинаємо вільні краї тіста всередину. Змащуємо молоком.
Випікаємо в розігрітій до 180 градусів духовці близько 25 хвилин. Дивіться за ступенем рум'яності тіста.
У духовій шафі Pyramida я використувувала режим «конвекція», щоб усередині відбувалася циркуляція повітря і тісто швидко і рівномірно підрум'янилося.
Дістаємо золотисту галету, зверху посипаємо свіжим чабрицем або розмарином (у мене росте прямо в горщику на підвіконні), даємо їй охолонути, відкладаємо всі справи на потім і насолоджуємося.
Автор: кулінарний блогер Юлія Кубрак, автор проекту Люди.Щастя.Пироги.
Джерело: facebook.com/lsp.bakery
• Борошно – 150 г
• Вершкове масло – 90 г
• Крижана вода з лимонним соком – 4 ст. л.
• віжозмелений перець – кілька щіпок
• Цукор – щіпка
• Сіль – щіпка
Для начинки:
• Оливкова олія (можна і соняшникова) – 1 ч.л
• Часник – кілька зубчиків
• Фета – 180 г (можна замінити на будь-який інший м'який сир)
• Сметана – 1 ст. л. сметани (опціонально)
• Трави – жменю трав (у мене італійські)
• Цибуля – 1 невелика цибулина
• Цукор – 1 ч.л.
• Кукурудза – 100-150 г
• Помідори – 2 середніх
• Сіль, перец – за смаком
• Свіжий розмарин або чабрець – за смаком