# Домашня курка гриль з дуже хрусткою шкірочкою

Час приготування: 40-60 хвилин | Кількість порцій: 4-8

Ви коли-небудь експериментували зі стравами, вносячи в них свою нотку пікантності? Сьогодні, за допомогою справжнього автоматичного вертела в духовій шафі Pyramida F 120 S BLACK, Вікторія розкриє нам рецепт соковитї курочки-гриль, з незвично хрусткою золотою скоринкою.

Напевно нема когось, хто б з ностальгією не згадував час, коли кури гриль тільки з'явились у нас й одразу ж з ореолом делікатесу. Курми бройлерами вже нікого не здивуєш та й кури гриль втратили свій "лоск" та славу. Щоправда, це було скоріше через недобросовісних продавців цього продукту. Курей-гриль після смаження ще довго тримали на рожні, все пекли і пекли, коли птицю вже потрібно з того рожна знімати. Ба, навіть на другий день розігрівали те, що не продали попереднього. Часто, куплені кури гриль були не найкращої якості. А ще, дуже часто їх натирають дешевими готовими сумішами спецій і усіляких ароматизаторів, через що магазинні кури гриль мають ще й не приємний запах для того, хто звик використовувати лиш натуральні спеції. Інша справа домашні кури-гриль. В моїй духовці Pyramida F 120 S зі справжнім автоматичним рожном, що обертається, мені вдалось приготувати дуже смачну курку гриль дома, яка вийшла дуже соковитою, а ще, мала надзвичайно хрустку шкірочку, завдяки кільком секретам приготування.

як засмажити курку гриль вдома в духовці Pyramida F 120 S black

Щоб все вийшло як слід, підготовку потрібно розпочати ще за день до приготування. Для отримання дуже хрусткої шкірочки, слід добре полити поверхню птиці окропом й залишити "обвітрюватись" на 8-12 годин. Цей метод запозичений з китайської кухні. Вперше я його використала готуючи домашню версію качки по-пекінськи й він мені настільки сподобався, що я повертаюсь до нього знову й знову. Це дуже дієвий метод надання хрусткості птиці. Крім того, якщо відвар ще й ароматний, з додаванням прянощів чи трав, то шкірочці птиці передається їх аромат. В кінці, перед самим запікання курка лиш натирається олією з сіллю. Поверхня змащена тонким шаром олії краще рум'яниться, а дрібна сіль на хрусткій шкірочці птиці, додає їй смаку.

Але головне в приготуванні домашньої курки гриль, – це звичайно ж автоматичний рожен, що обертається. Тоді птиця найрівномірніше запікається з усіх сторін. Коли я встановила нову духовку Pyramida F 120 S на своїй кухні, одразу звернула увагу на рожен. Я просто не могла дочекатись змоги його випробувати й дуже задоволена результатом. Багато хто знає про метод запікання птиці на пляшці з водою. Це хороший метод, але за ним птиця виходить значно менш соковитою. Крім того, нижні кінцівки завжди гірше рум'яняться ніж верх птиці, при розташуванні курки ногами донизу. Й ніхто не замінить регулярного обертання. При обертанні, м'ясні соки всередині птиці рівномірно розподіляються, не стікаючи додолу. Чого не сказати про жир, якого стікає чимало при запіканні курки на рожні, при тому, курка-гриль залишається дуже соковитою. Не завдяки жиру, а завдяки рівномірно розподіленим м'ясним сокам. Тобто таку птицю можна сміливо назвати ще й дієтичною.

як засмажити курку гриль вдома в духовці Pyramida F 120 S black

Я запікала курку гриль в подвійному температурному режимі. Спочатку не надто інтенсивно пропікала, при 180С, а потім вже добряче рум'янила при 240С в режимі "гриль з конвекцією". Таким чином я отримала соковиту птицю й дуже хрустку, рум'яну шкірочку.

Залишки якісного м'яса курки гриль можна використовувати для приготування салатів, мексиканських кесадільяс, енчіладас чи чілакілес або ж додавати у суп, як білковий, смачний додаток, тощо.

як засмажити курку гриль вдома в духовці Pyramida F 120 S black

1. У 3-х літровій каструлі довести до кипіння всі інгредієнти для поливання, зняти з вогню.

золота скоринка у курки гриль вдома в духовці Pyramida F 120 S black

2. Курку розмістити на решітці чи на чистій тарілці й помістити в раковину кухонного умивальника.

як засмажити курку гриль вдома в духовці Pyramida F 120 S black

3. Полити половиною гарячої рідини поверхню курки, перевернути на інший бік і полити рештою рідини.

як засмажити курку гриль вдома в духовці Pyramida F 120 S black

4. Решітку з куркою перекласти у широкий посуд, відповідний по розміру й вставити в холодильник на 8-12 годин просушуватись.

як засмажити курку гриль вдома в духовці Pyramida F 120 S black

5. За 1-2 години до запікання, дістати курку з холодильника й залишити доходити до кімнатної температури. Курку натерти з усіх сторін олією та сіллю. 

як засмажити курку гриль вдома в духовці Pyramida F 120 S black

6. Духовку розігріти в режимі гриль до 180С. Курку надягнути на рожен та вставити до розігрітої духовки на 30 хвилин, а на найнижчий рівень духовки встановити деко.

як засмажити курку гриль вдома в духовці Pyramida F 120 S black

7. Збільшити температуру духовки до 240 С та увімкнути конвекцію. В моїй духовці Pyramida F 120 S це режим "гриль з конвекцією". 

як засмажити курку гриль вдома в духовці Pyramida F 120 S black

Пекти ще 30-40 хвилин поки курка добре підрум'яниться, в залежності від розміру курки. Температура в самому глибокому місці стегна повинна становити 65-68С. А якщо термометра нема, при глибокому проколі стегна, повинен витікати прозорий сік.

як засмажити курку гриль вдома в духовці Pyramida F 120 S black

8. Дістати птицю з духовки та перекласти курку на чисту тарілку. Залишити на 15-20 хвилин "відпочивати".

Подавати курку-гриль з улюбленими соусами. Дуже добре до неї підійде соус ренч або соус з блакитним сиром.

Смачного!

як засмажити курку гриль вдома в духовці Pyramida F 120 S black

Автор: кулінарний блогер Вікторія Попін

Джерело: picantecooking.com

Вікторія Попін

Готує:

Вікторія Попін
#
Інгредієнти

• курка – 1 шт, бройлер 2-2,5 кг

• рослинна олія – 3 ст.л.

• сіль – до смаку
 

Для поливання:

• вода – 3 л

• сіль – 3 ст.л.

• гранульований часник – 1 ст.л. 

• чорний перець – 1 ч.л. 

• мелений кумин – 1 ч.л. 

• паприка – 2 ст.л.