# Плов зі славного Ходжента

Час приготування: 45 хвилин | Кількість порцій: 8

 Готовий ходженскій плов

Наше застілля для великої компанії, якє Сергій Калінін готує в компактній духовій шафі Pyramida F 45 досягло своєї кульмінації — на черзі основне блюдо. Тема таджицького плову прийшла Сергію в голову миттєво. Але не простого, а екзотичного "Ходжентського", який можна прийняти за голубці. Це можна пробачити — в нашому випадку начинка також загорнута в виноградне листя, як долма.

1. Відразу ж скажу кілька слів про виноградне листя. Підійдуть як свіжі, так і консервовані. Упевнений, у багатьох вони є в затишному місці, традиції закочувати листя у нас в родині, наприклад, завжди були. Такі листи треба промити від розсолу, залити окропом на 10 хвилин і потім промити. А якщо у вас є чудова можливість вийти в сад і назбирати свіжих, це ще краще і простіше — їх треба просто обдати окропом і віджати.

З рисом доведеться трохи повозитися. Традиційно використовуємо довгозернистий рис для плову, краще якщо є середньоазіатський, звичайно. Якщо немає, беріть який подобається крім звичайного шліфованого, він може розваритися. Пропарений також не беріть. А ось "жасмин", "басматі" цілком підійдуть, вони правильно розбухають, тримають форму і залишаються розсипчастими. Тільки треба рис спочатку промити в декількох водах, як зазвичай і залити водою. Залиште на пару годин, за цей час рис набубнявіє і візьме менше води при варінні, що теж дає плюс до розсипчастості.

 Готуємо в вузькій духовці Pyramida

2. Так, пора зайнятися м'ясом, плов таджицький, всеж. Якби ми були в Азії, то швидше за все побачили б у страві баранину. І ви точно так же можете взяти нежирну баранину, якщо любите і маєте. Всім іншим прекрасно підійде яловичина, наприклад товстий або тонкий край, шия або навіть лопатка. Вибирайте не сильно жирний шматок. М'ясо необхідно порубати ножем якщо хочете відчути себе справжнім східним кухарем. Або пропустити через м'ясорубку, якщо такого бажання у вас немає. У другому випадку м'ясо треба пропустити два рази, додавши у другий захід нарізану цибулину. Правда, цибулю треба спочатку підготувати: порубати ножем, посолити і потім трохи пом'яти площиною ножа. Фарш вимішати, додати сіль і перець за смаком. Нехай постоїть трохи в холодильнику і схопиться.

Готуємо ходженскій плов в духовці Pyramida

3. Залишилося згорнути долму. Тут все просто — один виноградний лист, одна чайна ложка фаршу. Загорнули, акуратно склали.

 Відгуки про вузьку духовку Pyramida

4. А ми можемо вийти на фінішну пряму — приготування плову в духовій шафі Pyramida F 45. Її поки можна поставити на розігрів до 180 градусів і зайнятися овочами. Тут все досить зрозуміло — робимо зірвак, в нашому випадку трохи модернізований, з долмою. Моркву нарізаємо тонкою соломкою, а цибулю півкільцями. У сковороді на олії обсмажуємо моркву, щоб вона почала злегка карамелізуватися і відразу додаємо цибулю. Разом вони повинні обсмажуватися хвилин 15 до темного насиченого кольору. Але, звичайно, не згоріти. Далі додаємо спеції, викладаємо долму, доливаємо приблизно 1 склянку окропу і тушкуємо близько 20 хвилин.

 Сергій Калінін готує в духовці Pyramida

5. Для цього рецепта я вирішив скористатися чудовою посудиною, яка у мене є і яку використовую не так часто як слід було б. Бо тажин (а мова саме про нього) — прекрасний зразок "розумної" посуди. В першу чергу, надбання кухонь Північної Африки і Близького Сходу, цей глиняний казанок дозволяє дуже довго і делікатно томити страви в печі. Саме тому я вибрав його для цього рецепта — плов ми будемо тушкуватив духовці. Які переваги? Рис не пригорає, дуже рівномірно просочуючись зирваком і м'ясним соком. Можна залишити плов в духовці і з ним нічого не трапиться, глина відмінно перерозподіляє тепло. Звичайно, можна взяти і звичайний казанок, в принципі результат від цього сильно не зміниться.

 Готовий ходженскій плов

6. Викладаємо в тажин набряклий рис, зверху долму і овочі. Далі доливаємо кип'ятку так щоб покрити рис. Можна трохи присолити, щоб рівномірно просочити. Часник поділяємо на часточки, але не очищаємо і теж кладемо до рису. Все що залишилося зробити — поставити плов в духовку і йти розважатися далі. Через годину можете спробувати рис, якщо він м'який — плов готовий. Якщо не вся рідина вбралася, зніміть кришку і дайте волозі випаруватися, але не пересушити рис. Діставши плов, зніміть кришку і накрийте його рушником. Нехай так постоїть хвилин 10, відпочине і приготується до застілля. Адже йому належить стати окрасою столу і уважити багато дорогих гостей.

 Плов в духовці PyramidaІ знову мені вдалося знайти цікаве застосування компактній духовій шафі Pyramida F 45. Цього разу я вирішив йти цікавим шляхом, приготувавши незвичайний плов з долмою, в духовці. Це дійсно дуже зручно і набагато простіше ніж звичайний процес на плиті або багатті. І коли у вас з'явиться така приємна річ, як духовка, відкладіть все і приготуйте цей рецепт. Гості будуть задоволені. А у нас на порядку денному залишився ще десерт. Не пропустіть! ;)

Автор: кулінарний експерт Сергій Калінін
Джерело: icookonline.net/plov-iz-slavnogo-xodzhenta

Сергій Калінін

Готує:

Сергій Калінін
#
Інгредієнти

 Рис “жасмин” - 500 г

 Виноградне листя - 150 г

 Яловича лопатка - 500 г

 Цибуля - 3 шт

 Морква - 3 шт

 Червоний перець чилі - 1 шт

 Часник - 1 головка

 Насіння коріандру - 1 ч.л.

 Насіння фенхеля - 1 ч.л.

 Зіра - 1 ст.л.

 Сіль і перець